1 fotballag, 2 mødre, 3 trenere – 7 dager.

Mens de fleste ranværingene tilbrakte vinterferien i et heller labert vintervær i Rana, tok Selfors G17 turen på treningsleir til Salou, Spania.

Der fikk de ikke bare sjekket formen opp mot spanske fotballspillere, men også magene opp mot spansk buffet.

 

Tekst: Kristin Stray Slørdahl

 

Selv om dugnadsånden, ifølge visse kilder, er under sterkt press, har både spillere, foreldre og trenere på Selfors UL G17 vist at det fremdeles er håp. Gjennom noen intense måneder har de arrangert quiz, flaskeinnsamlinger og solgt lodd til inntekt for treningsleir, og med minimal egenandel kom 17 spillere, 3 trenere og 2 mødre seg til Salou, Spania med selskapet Cupspesialisten.

 

Treninger og kamp.

Laget består av spillere fra 2006- og 2007-kullet fra Selfors og Gruben, og ved begynnelsen av 2023 ble trenerstallen utvidet med Oskar Nilsen, som går andreåret på idrettsfag ved Polarsirkelen videregående skole. Sammen med Tom Guttormsen og Stian Celius, ser han fram mot å starte sesongen med mange gode erfaringer fra Spania i bagasjen.

 

– Det er flott for et lag å få bruke ei uke sammen i forkant av sesongen. Vi hadde to treninger daglig nesten hver dag og jobben som ble lagt ned der, gir oss mange gode referanser å ta med videre til treningshverdagen på Mo. Ikke minst for å styrke vår identitet som lag, sier Nilsen.

 

Treningsfasilitetene var flotte og i løpet av dagene de var der, fikk de gjennomført gode og varierte treninger. De fikk også spilt en treningskamp mot det spanske laget UD Salou Juvenil, og Oskar Nilsen skryter av mannskapet sitt:

 

– Vi tapte 4-3, men leverte en defensivt robust og bra kamp. Til tross for en rufsete start, der vi slapp inn 2 mål i løpet av de første 15 minuttene, klarte gutta å holde fokus. Vi gjorde det bra i de forskjellige fasene vi hadde øvd på på treningene før kampen. Laget viste strukturert bra spill i 80 av 90 minutter, og vi er fornøyde med kampen til tross for tapet.

 

Camp Nou.

I tillegg til trening, fikk også fotballaget mye tid til sosialt samvær utenfor banen, restitusjon og en dagstur inn til Barcelona for å sjekke ut shoppinggatene – og ikke minst besøke Camp Nou, hjemmebanen til fotballklubben FC Barcelona. Selv om hjemmelaget hadde bortekamp den helga, fikk spillerne ta på gressmatta, lukte svettelukta på innbytterbenken og kjenne på følelsen på stadion, og det var sannsynligvis flere enn én Selforsspiller (eller trener) som drømte om fullsatte tribuner og grønt spansk gress under egne fotballsko.

 

Men ingen tur uten noen humper i veien. Mens resten av lagkameratene kjente på pulsen i Barcelona, lå et par av dem motvillige igjen i treningsleiren med bøtte ved senga og klut på pannen. Om man skal skylde på buffèen, følsomme nordnorske mager eller god gammeldags omgangssyke, spekulerer vi ikke i. Men heldigvis stilte gutta opp for hverandre og ble godt ivaretatt av utmerkede ledsagere. Og alle kom trøtte, men blide, hjem til Mo i Rana tidlig lørdag morgen, fornøyde med en fantastisk tur på (så godt som) alle vis.

 

 

 

Lagets tips til andre som vil reise på tur:

Begynn sparingen tidlig: Da er sjansen mindre for å slite ut dugnadsgjengen, eller risikere at det sitter bestemødre med toalettpapir nok i kjelleren til ei ny nedstenging.

 

Sjekk opp ulike leverandører av treningsreiser: Som i fjellvettreglene, lønner det seg å høre med erfarne fjellfolk. Et stort og variert treningsanlegg og proffe reisebyråer er et godt utgangspunkt for en bra treningsreise.

 

Bli enige på forhånd om hvilke regler som gjelder på reisen: Det beste er å la spillerne selv være med på å bestemme dem. Ungdom er ofte mer fornuftige enn sitt rykte.

 

Opprett ei SnapChat-gruppe med både spillere og foreldre: På den måten er det lett for alle på reisen å kommunisere med hverandre, samtidig som de hjemme får et lite innblikk i opplevelsen til ungene sine.

 

Ha med nok voksne: Uforutsette hendelser vil oppstå og det kreves også en del ansvarlige for å manøvrere en gjeng med 16- og 17-åringer tur/retur Mo i Rana – Spania.