Gamle flyfoto over Selfors

Vi har vært så heldig å ha et samarbeid med Rana Museum og her er første bidrag med flyfoto over Selfors.

Under vises noen flyfoto tatt på 1960 tallet over tettstedet Selfors. alle foto er Widerøe/Rana Museum sin eiendom og vi gjengir dem her med deres tillatelse. Bildene viser et Selfors under utbygging og er et spennende gjensyn med gamle dager.

[nggallery id=66]

© Widerøe/Rana museum. Kan ikke gjenbrukes eller kopieres av andre.

4 kommentarer

 • Tormod Steen

  De kommer! Bildene vi har er tatt i 62, 65 og 69. Som alltid i godt vær. Har lagt merke til at det ofte er lastebilder i sving på veiene i 60-åra. Det sier jo litt om tida. Det var anleggsdrift over alt i Rana i de dage.

  Vi høres!

 • Ronal Solås

  Hei, Tormod.
  For en som er født på Selfors for nesten 62 år siden, er det særdeles gledelig å se disse bildene med oversikt over det gamle Selfors.
  Spesielt artig var det å se det flotte oversiktsbildet over Forsmogården.
  Mine foreldre og to eldste søsken flyttet fra Lofoten til Rana i 1947, og de første tre årene bodde de på loftet hos familien Forsmo. Far var snekker, og hans første arbeidsoppdrag i Rana var faktisk å sette opp nytt fjøs til Forsmo.
  Dreng på gården den gang var Kjell Johansen, som endel år seinere skulle bli formann i Selfors UL. Han drev blant annet på med turn, fotball og ski, og var en særdeles veltrenet ungdom. Far fortalte at Kjell flere ganger holdt på å skremme vettet av både ham og resten av familien. Blant annet da far under byggeperioden nettopp hadde fått opp taksperrene på det tre etasjes fjøsbygget, og oppdaget at Kjell stod og balanserte på hendene oppå ei av sperrene, 10 meter over bakken!
  Sjøl om jeg var bare ett år gammel da vi flyttet fra Forsmogården til Skogveien, så har jeg i alle år hatt et spesielt forhold til Forsmogården og familien Forsmo.
  På 50-tallet fikk jeg, i likhet med de fleste ungene på Selfors, være med på slåttonna på de enorme jordene til Forsmofamilien, blant annet «Vollan», som vi kalte området der blokkene i Ormenget Brl ligger i dag. Han Forsmo hadde også enorme potetjorder på sørsida av gården og helt nede ved den gamle Selforsbrua. Hver høst møtte det opp en horde med unger for å hjelpe til med potetopptakinga hos «han Forsmo». Vi fikk spise ubegrenset av den poteten vi plukket, og jeg var ofte så mett av rå, sjølplukket Kerrs Pink at jeg ikke klarte å få i meg middagen da jeg kom heim.
  Hele sommerhalvåret fikk vi nesten hver dag være med på å hente ned kyrne fra Varmosletta til sommerfjøsen øverst i Skogveien, sånn at ho Magnhild kunne få melke dem. Ho Magnhild var utrolig snill, og ble som ei ekstra mor for oss som var unger på 50-tallet.
  Vinterstid fikk vi være med han Forsmo når han hentet ned tømmer fra Selforslia med hest og slede, og når han et par uker før jul hentet fram saga for å felle de juletrærne han skulle selge på gården.
  Om sommeren gikk vi unger nesten amok med notisblokka, på leiting etter «sjeldne» bilnummer på Forsmofamiliens campingplass. Egentlig hadde han Forsmo flere campingplasser, for når det var «peise fullt» på hovedplassen nærmest gården, så leide han ut teltplass nede ved elva, mellom Selforsbrua og bygget som nå huser Rana Treningsverksted.
  For oss som var særdeles opptatt av å skrive bilnummer, var campingplassen til han Forsmo det rene, skjære eldorado!
  Det var hele tida liv og røre på Forsmofamiliens eiendom. De hadde jo både hester, kyr, griser, sauer og høns på gården, så jeg og resten av ungene på Selfors lærte ganske tidlig at kotelettene ikke ble laget på en kotelettfabrikk, men at de hadde vært deler av de grisene vi matet uka i forveien.
  «Offisielt» fikk vi unger ikke være med på slaktinga om høsten, men nysgjerrigheten tok som oftest overhånd, så vi tjuvtittet gjennom kvisthøl i fjøsveggen, og returnerte heim til kveldsmaten lettere sjokkskadet, og med groteske bilder på netthinna.

  Nei, sjøl om Selfors fremdeles er en særdeles flott plass å bo på, så ble mitt kjære fødested ikke helt det samme etter at Forsmogården ble nedlagt for omlag 40 år siden, og erstattet med en barnehage……

  Det er supert at vi har fått tilgang til disse unike bildene over Selfors for ca 50 år siden. Håper at du har mange, mange flere på lager, Tormod!

  Hilsen Ronal.

  • Tormod Steen

   Hyggelig å lese dine minner fra Forsmogården. Jeg har jo ikke noen minner fra gården før utpå sekstitallet, omtrent på det tidspunktet bildene er tatt.

   Mitt første minne om Forsmogården er egentlig da vi småunger så Roald Nilsen (Kniksen) med to svære kålrabier i lomma på treningsbuksa – fra en rævakjos hos Forsmo.

   Vårt nedslagsfelt gikk derimot i en annen retning – mot Hans Jæger sin gård som ligger nøyaktig der mekanikeren har verksted i dag.

   Jeg skal se om vi ikke har bilder som dekker de fleste områder på Selfors.

   • Ronal Solås

    Jeg kan bekrefte at nepene til Hans Jæger var alldeles nydelig og særdeles ettertraktet!

    Når det gjelder datering av bildene, så trodde jeg aller først at alle bildene var tatt på samme flyturen, omtrent rundt 1960-61, men ettersom sykehuset er med på ett av bildene, må vel akkurat dette bildet være tatt etter 1964.
    Jeg har jo opp gjennom årene sett mange bilder av Selfors fra 50- og 60-tallet, men de aller fleste av disse har vært i svart/hvitt. Å få skikkelige oversiktsbilder i farver, tatt av profesjonelle fotografer, setter en ekstra piff på mine nostalgiske tilbakeblikk.
    Det hadde vært supert om du hadde klart å framskaffe tilsvarende kvalitetsbilder fra de andre områdene på Selfors.
    Disse bildene er gull verdt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.